Predavanja 2022

 

Data Center Debut: 400G Takes Center Stage

400 Gb/s switch options entered the market only recently — appearing in mid-2019 — but its breakout role was in 2020, seeing strong growth with several hyperscale companies. The 400 Gb/s refresh cycle is expected to gain momentum in 2021 and will play a leading role in the years to come. In this webinar, we will cover a range of questions surrounding 400 Gb/s networks, including:
What type of companies are upgrading to 400 Gb/s?
What are the cases for adoption of 200 and 400 Gb/s networks?
How has the pandemic affected the demand for 400G?
What cabling infrastructure is best now for migrating to 400 Gb/s?
Join this presentation and get a closeup look at the new star in high-speed networks.

Erwin Deeben
LEVITON NETWORK SOLUTIONS
Sreda, 08.06.2022
11:30 - 12:00
O predavatelju

Energetski izzivi data centrov

Igor Bistričić
TELEMACH d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
10:00 - 10:30
O predavatelju

IC Elektronika predstavlja nVent SCHROFF: Sustainable and future ready cooling solutions

Data centers have evolved in recent years. Organizations recognize the technical and business value of deploying modular, scalable, and more precisely defined infrastructure. This value comes from repeatable, pre-configured and quality-assured components that grow with business and IT growth. However, growth is not exclusively in DC space or installations. Heat load is increasing along with packing density. So how can you ensure that energy costs remain manageable as IT infrastructure grows, while ensuring data availability at all times? In this session we will have a look at traditional ways of cooling and new technologies as direct to chip or immersion cooling.

Markus Gerber
IC ELEKTRONIKA d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
11:30 - 12:00
O predavatelju

Infrastruktura kolokacije

Rittal pozna in izpolnjuje vse zahteve za kolokacije.
Rittal je partner številnih ponudnikov kolokacijskih ponudb, saj njihove rešitve ponujajo vrhunsko kakovost, največjo razpoložljivost, zanesljivo proizvodnjo in logistiko ter izpolnjujejo vse ustrezne mednarodne standarde.
Celoten sistem RiMatrix in posebna predelna ohišja za kolokacije ustrezajo visokim stopnjam zahtev, ki jih upravljavci podatkovnih centrov in njihove stranke postavljajo za kolokacijska ohišja.

Matjaž Miškec
RITTAL d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
12:00 - 12:30
O predavatelju

Izzivi pri načrtovanju hlajenja v sodobnih podatkovnih centrih

V modernih podatkovnih centrih moramo načrtovati hladilne sisteme, ki vsak dan premikajo meje tehnologije in so prilagojeni sodobni IT opremi. Medtem, ko se pri komfortnem hlajenju pisarniških in bivalnih prostorov zahteve uporabnika (človeka) v zadnjem desetletju niso spreminjale, se zahteve za IT opremo spreminjajo ves čas. In v prihodnosti se bodo še naprej spreminjale. Kateri so torej največji izzivi, s katerimi se srečujemo v praksi? Iz vseh različnih pristopov in filozofij načinov hlajenja v podatkovnih centrih je mogoče določiti skupne smernice, ki jih je treba upoštevati pri razmišljanju o prenovi ali izgradnji novega centra.

Branko Jovanović
ADVANT d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
09:30 - 10:00
O predavatelju

Modularni centri v drugih okoljih in na drugih celinah

Govorili bomo o modularnih računalniških centrih in njihovih derivatih za druga okolja. Torej o projektih, ki jih pravkar izvajamo in v čem so ti posebni od naše prakse.

Boštjan Lavuger
NTR INŽENIRING d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
11:00 - 11:30
O predavatelju

OKROGLA MIZA: Stroški in koristi podatkovnih centrov

Z gosti okrogle mize se bomo pogovarjali:

 • o stroških za izgradnjo in vzdrževanje podatkovnega centra ter s tem povezano odločitvijo: graditi svoj podatkovni center ali ga najeti;
 • o stroških obratovanja podatkovnega centra (Merjenje in povečanje učinkovitosti podatkovnih centrov z vidika energetske učinkovitosti in trajnosti postaja vse pomembnejša naloga za organizacije in vlade, npr. za namene ustreznosti zakonski regulativi ali zaradi večjega ugleda organizacije);
 • o znižanju stroškov poslovanja s pomočjo digitalizacije, ki zahteva tudi infrastrukturo, del katere je tudi podatkovni center.

Izhodišča okrogle mize:

 • Kakšne so koristi in slabosti podatkovnega centra?
 • Kakšna je cena (stroški) podatkovnega centra?
 • Kako zgraditi stroškovno učinkovit podatkovni center?
 • Ali je računalništvo v oblaku stroškovno učinkovito?
 • Ali vsaka organizacija potrebuje podatkovni center?

Udeleženci okrogle mize: 

 • Jan Jona Javoršek, Institut Jožef Stefan
 • Andrej Gorenc, Living IT, Andrej Gorenc, s.p.
 • Igor Bistričić, TELEMACH d.o.o.
 • Branko Rudolf, ZZZS
 • Rok Goli, Vzajemna d.v.z. 
Sreda, 08.06.2022
13:15 - 14:00
O predavatelju

Podatkovni centri prihodnosti bodo brez agregatov, UPS-ov in brez klasičnih Tier/Rated/Class 3,4 zasnov

Trenutno zasnove električnega napajanja podatkovnih centrov vključujejo, poleg klasičnih gradnikov elektro distribucije s transformatorskimi postajami, tudi električni agregat, ki ga poganja motor z notranjim izgorevanjem. Največkrat je to dizel agregat, ki služi premoščanju dolgoročnejših izpadov električne energije. Takšen agregat ob motnjah v napajanju iz električne distribucije potrebuje nekaj časa za zagon in v tem času porabnike v podatkovnem centru napajajo naprave UPS, ki se napajajo bodisi iz električne distribucije, agregata ali pa iz lastnih vgrajenih akumulatorjev. V kolikor želimo zelo zanesljiv podatkovni center višjih klas, so omenjeni gradniki podvojeni. Tovrstna zasnova ni niti poceni niti ni energetsko učinkovita.
Ideje o zmanjšanju proizvodnje energije iz fosilnih goriv in uporabi čim bolj energetsko učinkovitih rešitev vzpodbujajo mnoge raziskave v smeri pretvorbe obnovljivih virov energije, predvsem sončnega obsevanja, vetra, plimovanja, ... v vir energije (npr. vodik), ki ga lahko skladiščimo in nato pretvorimo v električno energijo, npr. s pomočjo gorivnih celic. Tovrstni lokalni sistemi vključeni v elektroenergetski sistem lahko služijo večji avtonomnosti npr. podatkovnih centrov in tudi podpori elektroenergetskemu sistemu. Zaradi postavitve teh sistemov poleg porabnikov bodo zmanjšane motnje, ki so sicer posledica pojavov na transportnih poteh, posledično odpade potreba po uporabi motorno gnanih agregatov in naprav UPS. Tehnologija je v fazi preskušanja. Komercialno še ni na voljo.
Novejši razvoji novih funkcionalnosti naprav UPS in tudi zasnov podatkovnih centrov pa kažejo, kako s trenutno tehnologijo lahko optimiziramo stroške investicije in uporabe. Analiziramo režime varčnega delovanja z dodanimi funkcionalnostmi in prilagoditve arhitektur za dosego večjih energetskih učinkovitosti.

Vinko Božič
SOCOMEC SICON d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
12:00 - 12:30
O predavatelju

Uptime Institute Data Centre Trends to Watch

The digital infrastructure sector is booming worldwide as the edge buildout progresses and organizations continue to adapt to the effects of the pandemic. But what emerging challenges lie ahead and what trends will define the coming year? Join us for an exciting presentation that will cover the Uptime Institute Intelligence team’s top five issues for 2022. These include sustainability reporting and the difficulty of achieving zero-carbon emissions, the uneven impacts of processor innovations, supply chain problems and the concentration risk of cloud computing.

Ali Moinuddin
Managing Director, Europe, Uptime Institute
Sreda, 08.06.2022
09:00 - 09:30
O predavatelju

Uvodni nagovor

Emilija Stojmenova Duh
ministrica, Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Sreda, 08.06.2022
08:45 - 09:00
O predavatelju

Vzdrževanje podatkovnih centrov – primeri dobre prakse

Predstavljajte si naslednji scenarij. Pozno v noč prejmete opozorilo, da se je kritični del vaše strežniške infrastrukture pokvaril in težava zahteva takojšnjo pozornost. Posledično vaš informacijski sistem ne deluje več in stranke ne morejo kupiti vaših izdelkov/storitev ali zaposleni ne morejo opravljati svojega dela. Izpad podatkovnega centra lahko bistveno vpliva na prihodke in/ali ugled vaše organizacije. Predstavljeni bodo primeri dobre prakse, ki v veliki meri pomagajo znižati verjetnost takšnega scenarija.

Boštjan Košir
ADVANT d.o.o.
Sreda, 08.06.2022
11:00 - 11:30
O predavatelju
29.5.2024
Gospodarsko razstavišče

Redna cena za prijave od 23.5.2023

Redna cena
297€

Cene ne vsebujejo DDV

PRIJAVI SE

Redna cena

Cena
297€


Cene ne vsebujejo DDV

Soorganizator

Zlati sponzorji

Srebrni sponzorji

Bronasti sponzorji

Medijski sponzorji

Obveščamo vas, da so bili naši pogoji poslovanja posodobljeni.
Sprememba se nanaša na člen »Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja«. Zaradi nepredvidenih dogodkov, kot je tudi trenutna epidemija koronavirusa, si pridržujemo pravico, da posamezna izobraževanja odpovemo ali spremenimo termin oz. način izvedbe (online izvedba).

Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja
Organizator si pridržuje pravico do odpovedi posameznega izobraževanja, delavnice, dogodka, seminarja ali spremembe terminov oz. načina izvedbe (namesto osebne izvedbe dogodka, izvedba dogodka preko spleta ali na drug način, pri čemer se ključna vsebina in obseg dogodka ne spreminjata oziroma se prilagodita glede na spremembo, npr. zamenjava predavatelja, prilagoditev urnika ipd., vendar se ohrani enakovredna kakovost izvedenega dogodka). Zavezuje se k obvestilu prijavljenim najkasneje en delovni dan pred predvidenim pričetkom izobraževanja oz. takoj, ko prejme novico o morebitnih izrednih dogodkih, ki so razlog za spremembo/odpoved. V primeru odpovedi izobraževanja s strani organizatorja, organizator, morebitno že vplačano kotizacijo, brezobrestno povrne v roku štirinajstih dni od obvestila o odpovedi ali pa omogoči stranki, da kotizacijo porabi za druge izdelke ali storitve. V primeru spremembe načina izvedbe ostanejo plačila v veljavi, v primeru spremembe termina pa ima udeleženec možnost odpovedati udeležbo iz utemeljenih razlogov po določbi Odpoved s strani udeleženca ali pa se odjaviti na način v rokih, ki jih predvideva določba Odjava udeleženca. 

Celotni pogoji poslovanja so dostopni tukaj: https://poslovanje.pogoji.si/tos/29xyi0o

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.