Predavanja DATA CENTER 2021

 

2021 – leto trajnostnih podatkovnih centrov

Za lastnike podatkovnih centrov trajnost ni več izbira. Večina upravljalcev in ponudnikov podatkovnih centrov v Sloveniji, kot tudi po svetu, še nima strateškega načrta za trajnost v času, ko od ponudnikov storitev stranke to že zahtevajo in bi lahko kmalu zahtevali tudi predpisi. V predavanju se bomo dotaknili osnovnih okvirjev, ki vam bodo pomagali, da bi se premikali v pravo smer, ne glede na to ali bo trajnost vašega podatkovnega centra nujna zaradi vaše konkurenčne prednosti, zaradi zahtev vaših partnerjev/strank ali zaradi zahtev predpisov. 

Branko Jovanović
ADVANT d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
09:30 - 10:00
O predavatelju

Najpogostejši vzroki za nedelovanje podatkovnih centrov in možni ukrepi

Naša odvisnost od storitev podatkovnih centrov narašča iz dneva v dan, posledično se povečujejo vplivi in stroški morebitnih izpadov podatkovnih centrov. Kako vemo, ali je naš podatkovni center dovolj zanesljiv za nemoteno obratovanje? Kateri so najbolj pogosti vzroki za nedelovanje podatkovnih centrov in storitev, ki jih zagotavljajo? Kako lahko pravočasno opazimo pomanjkljivosti in jih ustrezno izboljšamo? V predavanju bosta odgovore na ta in druga pereča vprašanja pripravila Tadej Vretič in Boštjan Košir.

Boštjan Košir
ADVANT d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
11:30 - 12:00
O predavatelju
Tadej Vretič
ADVANT d.o.o.
O predavatelju

Nivoji podatkovnih centrov Pošte Slovenije

Pošta Slovenije je eden največjih ponudnikov podatkovnih centrov v Sloveniji. Z različnimi rešitvami postavitev podatkovnih centrov zagotavlja najboljša okolja za najzahtevnejše uporabnike. Na predavanju bo predstavljeno, kako se odločiti, kateri podatkovni center izbrati ter opcijo najema ali nakupa namenskega podatkovnega centra, ki je lahko grajen na ključ ali postavljen v obliki kontejnerskega podatkovnega centra.

Andrej Kranjc
POŠTA SLOVENIJE d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
12:00 - 12:30
O predavatelju

Nove tehnologije v računalniških centrih

V prispevku bomo pogledali, katere nove tehnologije smo v preteklih dveh letih uspešno vpeljali in tudi implementirali v računalniških centrih. Dejstvo je, da je infrastruktura vedno bolj kompleksna in med seboj povezana. Za učinkovito obvladovanje vedno bolj kompleksnih sistemov, pa je pomembna uporaba najnovejših tehnologij ob zavedanju njihovega vpliva na razpoložljivost. Zato bomo predstavili nove načine hlajenja, sisteme napajanja in predvsem sisteme nadzora in vodenja takšnih postrojev in centrov.

Boštjan Lavuger
NTR INŽENIRING d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
09:00 - 09:30
O predavatelju

Obvladajte spremljanje podatkovnega centra zahvaljujoč inovacijam

Izboljšanje energetske učinkovitosti podatkovnega centra omogoča, da natančno razumemo, koliko električne energije vstopi v omrežje objekta in koliko energije porabi različna oprema.
Merjenje energije se lahko izvede za razčlenitev skupine porabnikov v podatkovnem centru, kar pripomore k ugotoviti, kje so možni prihranki za zmanjšanje mesečnih računov za porabljeno električno energijo.
Poleg tega morajo upravljavci podatkovnih centrov uporabljati naprave, ki lahko zberejo več informacij kot samo osnovni odčitek električne energije.
Samo generalni podatki ne zadostujejo za ustrezno analizo in pravilno vzdrževanje električnega omrežja znotraj podatkovnega centra.
Z inovativnim modularnim sistemom meritev električne energije DIRIS Digiware, ki omogočajo zajem vseh potrebnih parametrov in dogodkov z visoko natančnostjo, lahko podatkovni center ustrezno opremite ne glede na zahtevnost električne instalacije.

Luka Grahek
SOCOMEC SICON d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
11:00 - 11:30
O predavatelju

OGLED DATA CENTRA TELEMACH d.o.o. (organiziran prevoz z avtobusi)

Z najsodobnejšo tehnologijo do brezhibnih storitev
Telemachov podatkovni center nudi najsodobnejšo tehnologijo in omogoča brezhibne storitve za velike poslovne stranke, ki potrebujejo vrhunsko storitev po najvišjih mednarodnih standardih.

Kaj nudimo?
Nudimo strežniški sistem ali prostor z vso potrebno infrastrukturo, ki je fleksibilen in prilagodljiv posamezni poslovni stranki. Najem prostora ali strežniške omare v podatkovnem centru vam omogoča vrhunsko varnost in zanesljivo delovanje z modularnimi rešitvami svetovno uveljavljenih proizvajalcev.

Kot telekomunikacijski operater se zavedamo potreb in zahtev poslovnih strank po zanesljivosti in varnosti informacijske podpore pri poslovanju. Zato smo zgradili sodoben in varen podatkovni center, ki z vrhunsko infrastrukturo in nenehnim nadzorom ponuja strankam  zanesljivo in brezhibno storitev.

poslovni.telemach.si

 

Četrtek, 16.09.2021
13:45 - 15:30
O predavatelju

Potresna varnost podatkovnih centrov v Sloveniji

Nedavni potresi v Zagrebu in kasneje v Petrinji so vsekakor prebudili pozabljene strahove pred potresi. Podobni potresi, celo močnejši, se lahko pripetijo tudi v Sloveniji in edina obramba pred njimi je, da smo pripravljeni. Podatkovni centri so vedno bolj vitalni za nemoteno delovanje naše družbe, hkrati pa občutljivi na posledice potresov. Posledice potresa so lahko tako direktne (npr. poškodba opreme zaradi tresenja, prevrnitve opreme) kot indirektne (npr. porušitev stavbe, v kateri je lociran center, razpad potrebne infrastrukture za delovanje, …). V predavanju bodo na kratko predstavljeni osnovni pojmi o potresu, potresni odpornosti stavb in razmerah glede potresne nevarnosti v Sloveniji. Obravnavano bo tudi, kako upoštevati nevarnosti potresa pri načrtovanju oziroma pri upravljanju podatkovnih centrov.

Samo Gostič
Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
10:00 - 10:30
O predavatelju

Predstavitev podatkovnega centra Telemach

Nudimo strežniški sistem ali prostor z vso potrebno infrastrukturo, ki je fleksibilen in prilagodljiv posamezni poslovni stranki. Najem prostora ali strežniške omare v podatkovnem centru vam omogoča vrhunsko varnost in zanesljivo delovanje z modularnimi rešitvami svetovno uveljavljenih proizvajalcev.

Zoran Vehovar
TELEMACH d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
12:00 - 12:30
O predavatelju

Programsko definiran podatkovni center (SDDC)

Sodoben programsko definiran podatkovni center (SDDC) vam ponuja vse, kar podjetje potrebuje, da svoje informacijske rešitve gradi ali najema na prilagodljivi, razširljivi in zanesljivi infrastrukturi v varnem oblaku Telekoma Slovenije.
Virtualiziran podatkovni center deluje na več geografskih lokacijah, je avtomatiziran in upravljan s pomočjo inteligentne programske opreme za upravljanje podatkovnih centrov, kar močno poenostavi delo in zniža stroške za uporabnike, ki ga najemajo. Uporabniška platforma za upravljanje uporabniku na enem mestu omogoča celovit vpogled za spremljanje in upravljanje rešitev: centralno spremljanje in upravljanje strežniških kapacitet, virtualnega omrežja, požarne pregrade, varnostnega kopiranja in upravljanja aplikacij in storitev, tako v oblaku Telekoma Slovenije kot pri samem uporabniku, če ta uporablja t. i. hibridno postavitev podatkovnega centra (tj. delno pri Telekomu Slovenije in delno na lastnih lokacijah).

Anton Rems
TELEKOM SLOVENIJE d.d.
Četrtek, 16.09.2021
11:30 - 12:00
O predavatelju

Rittal TX CableNet novo ohišje - Novi standard pri urejanju kablov

Nič več kabelskih špagetov v komunikacijskem ohišju!
Rittal z novimi TX CableNet ohišji združuje dolgoletne izkušnje in pridobljeno obsežno znanje na področju IT omrežne infrastrukture v izjemno rešitev – uporabnikom omogoča prehod na višji nivo urejanja in upravljanja z mrežnimi kabelskimi povezavami.
Jasno strukturiran prodajni portfelj IT ohišij v različnih izvedbah, prilagojenim posebnim praktičnim aplikacijam, omogoča hiter pregled in olajša izbiro izdelkov.
8 standardnih različic ohišij s steklenimi ali z ventilacijskimi vrati, imajo popolnoma na novo zasnovano rešitev za uvod kablov v ohišje z zgornje strani. Večje količine kabelskih povezav se varno in enostavno pripelje v omaro preko strešnega nastavljivega kabelskega uvoda.
Varen in edinstven strešni uvod kablov v ohišje po principu “vodnega slapa” omogoča priročno polaganje kablov brez okornega vlečenja skozi strešne odprtine ohišja.
Učinkovit koncept VX nosilnega okvirja ohišja, zagotavlja dokazano stabilnost in prilagodljivost, hkrati pa ohranja združljivost z vrsto sistemskih dodatkov TS in VX za največjo možnost konfiguriranja.

Matjaž Miškec
RITTAL d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
11:00 - 11:30
O predavatelju

Superračunalnik Vega

HPC Vega (www.izum.si/hpc) je najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, ki se danes uvršča med 60. najzmogljivejših na svetu.
Financiram je pretežno iz kohezijskih sredstev, obenem pa je prvi operativen superračunalnik, ki ga je dodatno financiralo skupno podjetje EuroHPC. Evropa je v prvi fazi za projekte HPC namenila okoli 800 milijonov, v drugi fazi pa kar 8 milijard EUR. S tem želi konkurirati ZDA, Kitajski in Japonski, velesilam na tem področju.
Predstavljeni bodo temelji za izvedbo takega projekta, ključne tehnične zahteve, izgradnja samega superračunalnika skupaj z oskrbno infrastrukturo ter posebnimi pogoji, pod katerimi se je izvedla implementacija s strani Atosa, francoskega ponudnika storitev HPC in njegovih podizvajalcev NTR in Atr.sis. HPC Vega je zgrajen z najnovejšo tehnologijo, ki omogoča veliko gostoto računske moči. Je pretežno vodno hlajen, zato ima zelo dober izkoristek vložene energije. Ključni gradniki superračunalnika so računska vozlišča in vozlišča z grafični pospeševalniki, pa dva tipa diskovnih sistemov in več tipov omrežja (si-doc.vega.izum.si). Splošno zastavljena arhitektura omogoča velike prenose podatkov, računske operacije z intenzivno uporabo diskovnih kapacitet, obenem pa je omogočeno hranjenje velike količine podatkov.
Sistem je bil predan v uporabo aprila letos. Na njem se že nekaj časa izvaja kompleksno in obsežno računanje za manjše in večje znanstveno-raziskovalne projekte iz Slovenije in Evrope, med katerimi je treba izpostaviti okoljske projekta (učinkovitost baterij, napovedovanje potresov, klimatske spremembe), zaznavanje in sinteza evropskih jezikov (švedski, slovenski), temeljne raziskave v visokoenergijski (CERN) in teoretski fiziki, zdravstvo in medicina, učenje različnih vrst umetne inteligence itd.

Dejan Valh
IZUM
Četrtek, 16.09.2021
13:15 - 13:45
O predavatelju

Vertiv Integrated Modular Solutions - Portfolio and capabilities

Dino Cerić
VERTIV Croatia d.o.o.
Četrtek, 16.09.2021
13:15 - 13:45
O predavatelju
29.5.2024
Gospodarsko razstavišče

Izkoristite Early bird ceno, ki velja samo še
do 1.5.2024

DATA CENTER
 
197€
DATA CENTER + INFOSEK
900€

Cene ne vsebujejo DDV

PRIJAVI SE

Redna cena

Early bird cena
DATA CENTER
297€
197€

Velja za prijave prejete do 1.5.2024
Cene ne vsebujejo22% DDV

Early bird cena
DATA CENTER + INFOSEK
1.200€
900€

Velja za prijave prejete do 1.5.2024
Cene ne vsebujejo22% DDV

Soorganizator

Zlati sponzorji

Srebrni sponzorji

Srebrni partnerji

Bronasti sponzorji

Medijski sponzorji

Obveščamo vas, da so bili naši pogoji poslovanja posodobljeni.
Sprememba se nanaša na člen »Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja«. Zaradi nepredvidenih dogodkov, kot je tudi trenutna epidemija koronavirusa, si pridržujemo pravico, da posamezna izobraževanja odpovemo ali spremenimo termin oz. način izvedbe (online izvedba).

Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja
Organizator si pridržuje pravico do odpovedi posameznega izobraževanja, delavnice, dogodka, seminarja ali spremembe terminov oz. načina izvedbe (namesto osebne izvedbe dogodka, izvedba dogodka preko spleta ali na drug način, pri čemer se ključna vsebina in obseg dogodka ne spreminjata oziroma se prilagodita glede na spremembo, npr. zamenjava predavatelja, prilagoditev urnika ipd., vendar se ohrani enakovredna kakovost izvedenega dogodka). Zavezuje se k obvestilu prijavljenim najkasneje en delovni dan pred predvidenim pričetkom izobraževanja oz. takoj, ko prejme novico o morebitnih izrednih dogodkih, ki so razlog za spremembo/odpoved. V primeru odpovedi izobraževanja s strani organizatorja, organizator, morebitno že vplačano kotizacijo, brezobrestno povrne v roku štirinajstih dni od obvestila o odpovedi ali pa omogoči stranki, da kotizacijo porabi za druge izdelke ali storitve. V primeru spremembe načina izvedbe ostanejo plačila v veljavi, v primeru spremembe termina pa ima udeleženec možnost odpovedati udeležbo iz utemeljenih razlogov po določbi Odpoved s strani udeleženca ali pa se odjaviti na način v rokih, ki jih predvideva določba Odjava udeleženca. 

Celotni pogoji poslovanja so dostopni tukaj: https://poslovanje.pogoji.si/tos/29xyi0o

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.